Iroko ağacı Afrika yağmur ormanlarında yetişen tropikal bir ağaç türüdür.
Iroko ağacının plantasyon türü yoktur. İşlendikten sonra stabilitesi çok iyidir. Çarpılma ve şekil bozukluğu yaşanmaz.
Ağaç işlendikten sonra sarımsı bir renkte olup oksijen ile temasa geçtiğinde 1 ay içerisinde kahve ve çikolata rengi arası bir renge dönüşür ve bu renk tüm ürün yüzeyinde aynı tonda olur.
Iroko doğal çürümeye, kabuk altı böcek ve hastalıklara karşı yüksek dirençlidir. Kolay kuruyan, çürümeyen, suya ve rutubete karşı dayanıklılığı sebebiyle özellikle tercih edilen bir ağaç türüdür.
Iroko ağacının kullanım alanları oldukça geniştir. Bahçe mobilya sı, parke, tekne, yat, gemi, deck yapımında da kullanılan vazgeçilmez bir ağaç türüdür.Her türlü güverte kaplaması ve modelin her aşamasında kullanılabilir.Talaşı solunmamalıdır.
Iroko kerestesi sınıflarına ayrılırken hem öz odun, hem de diri odun içeren kısımlar 2. sınıfa ayrılır ve dekoratif olmayan amaçlar için yüzey işlem malzemeleri ile korunarak kullanılır. Buna örnek olarakdeck konstrüksiyonlarında karkas malzemesi verilebilir. Tamamı öz odundan oluşan keresteler ise 1. sınıftır ve dekoratif amaçla üst deck kaplamasındakullanılır. Her ne kadar 2. sınıf malzemeyi kullanmak makbul sayılmasa da, doğru bir şeffaf yüzey işlem malzemesi ile renk farklılığı sağlanabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, 2. sınıf malzemenin herhangi bir kurt deliği içermemesidir. Eğer ki ton farkı kapatılmak isteniyorsa pigmentli yüzey işlem malzemeleri kullanmak uygundur.
TİCARİ ADLARI: İroko, Moreira, Kambala
MENŞE/ORİJİN: Afrika
FAMİLYASI: Meliaceae
GENEL ÖZELLİKLER:
Ağaç Yüksekliği: 30 – 50m.
Gövde Uzunluğu: 18 – 25 m.
Gövde Çapı: 0,6 – 1,8 m.
Ağacın Şekli: Silindirik
Kabuğu: Gri, Koyu Gri
Rengi: Sarı kahve ve koyu kahverengiye
Textürü: Ortadan, İriye
Kokusu: Kendine has, özel